Georganiseerde reizen

Tarieven 2021


€ 949,- *

8-daagse reis met Nederlandse gids

* p.p.p. exclusief heen- / en terugreis.
Vertrek bij een minimaal aantal van 4 deelnemers
Overtuigd? Boek direct!

Download reisgegevens

Meer algemene informatie

8-daagse reis naar Zuidwest Bulgarije

Een volledig verzorgde vogelreis naar het biodiverse Zuidwest Bulgarije. Met vogelsoorten als de Rouwmees, Roodkopklauwier, Cirlgors, Ortolaan, Slangenarend, Vale gier, Rode rotslijster, Blauwe rotslijster, Blonde tapuit, Kalanderleeuwerik, en vele meer.

Een reis die zich focust op Zuidwest Bulgarije, dus geen lange ritten met de auto over de snelweg, maar vogels kijken in de nabije omgeving van de accommodaties. We zien delen van Zuidwest Bulgarije die nog weinig ontdekt zijn! Naast veel verschillende vogels en prachtige landschappen zullen we ook veel amfibieën, reptielen, vlinders en planten tegen komen die ook zeker de moeite van het bekijken waard zijn. Wanneer u over een fototoestel beschikt wordt aanbevolen om die ook zeker mee te nemen!

Vertrekdata:

28 april 2019
5 mei 2019

  Programma van dag tot dag

  Programma van dag tot dag

  Dag 1 Reis Sofia-Brejani

  Afhankelijk van de aankomsttijd van de deelnemers zullen we een tijd afspreken om te verzamelen op Sofia airport, terminal 1(Wanneer u met de auto komt ofwel aankomt op terminal 2 is het uiteraard geen probleem om u op andere plek op te halen). De reisleiding is de gehele dag aanwezig in Sofia dus wanneer u eerder aankomt dan de afgesproken tijd is er de mogelijkheid om samen de stad te bekijken.

  Dag 2 Vogels en orchideeën kijken rondom Rakitna

  Na dat iedereen bijgekomen is van de reis en ontbeten heeft gaan we vandaag op zoek naar vogels in Rakitna, een dorp op nog geen 5 minuten rijden van de accommodatie. We maken een wandeling rondom het dorp op zoek naar vogels en daarnaast gaan we nog enkele plekken met de auto bezoeken.

  Soorten waar we vandaag kans op maken om te zien zijn onder andere:

  Grauwe klauwier, Roodkopklauwier, Wespendief, Vale Gier, Rouwmees, Raaf, Wielewaal, Nachtegaal, Zomertortel, Hop, Roodstuitzwaluw, Grote bonte specht, Syrische bonte specht, Draaihals, Boomleeuwerik, Grauwe gors, Groenling en Cirlgors.

  Dag 3 Vogels kijken in de alpine zone van het Pirin gebergte

  Vandaag gaan we vogels kijken in de alpine zone van het Pirin gebergte. Hiervoor vertrekken we ´s ochtends vroeg naar de berghut Vihren. We zullen hier een kleine ronde lopen om te genieten van het ruige landschap en te zoeken naar vogels en gemzen. Op de terugweg zullen we via de kleinere wegen terug rijden om zo zoveel mogelijk van het landschap te kunnen zien.

  Soorten waar we vandaag kans op maken om te zien zijn onder andere:

  Zwarte mees, Grote gele kwikstaart, Waterspreeuw, Zwarte roodstaart, Notenkraker, Kruisbek, Beflijster, Alpengierzwaluw, Kuifleeuwerik, Steenuil, Bonte kraai en misschien zelfs de Zwarte ooievaar of de Alpenheggemus.

  Dag 4 Vogels kijken in de Kresna kloof

  We zullen vandaag de Kresna kloof gaan bekijken zowel van boven, als vanuit het dal. We beginnen daarom met een wandeling naar de rand van het dal. Na de middag wandelen we verder in de richting vande kapel: ‘’Sveti Mina”, waar we met de auto onze weg zullen vervolgen. Al rijdend door de dorpjes zullen we vogels spotten en van het uitzicht genieten van het Pirin gebergte en de Kresna gorge. Op de terugweg rijden we door de Kresna gorge, waar we ook enkele malen zullen stoppen.

  Soorten waar we vandaag kans op maken om te zien zijn onder andere:

  Bijeneter, Baardgrasmus, Griekse spotvogel, Kleine zwartkop, Orpheusgrasmus, Steenpatrijs, Balkansperwer, Slangenarend, Oostelijke blonde tapuit, Rode rotslijster, Blauwe rotslijster, Slechtvalk, Oeverloper, IJsvogel, Rotszwaluw en Ortolaan

  Dag 5 Vogels kijken in het oude bos rondom het Rila klooster en een bezoek aan de Stobs Piramids

  Vandaag gaan we de oude bossen rondom het Rila klooster bezoeken. We zullen daarnaast natuurlijk ook een bezoek brengen aan het klooster zelf. Op de terugweg zullen we onder andere stoppen bij enkele veldjes met orchideeën en de Stobs piramids.

  Zwarte specht, Kleine bonte specht, Middelste bonte specht, Witrugspecht, Goudvink, Appelvink, Sperwer, Havik, Hazelhoen, Goudhaan, Kuifmees, Sijs, Boomkruiper, Boomklever, Matkop, Glanskop en Grijze gors.

  Dag 6 Vogels kijken in Illindinsi, Melnik en Rupite

  Vandaag gaan we vogels kijken bij de rotsen van Illindensi, de heuvels in de buurt van het toeristische stadje Melnik en de oude vulkaan krater Rupite. Eerst rijden we een stuk door de heuvels in de buurt van het stadje Melnik op zoek naar vogels. We zullen hierna een korte wandeling maken in het stadje en een dichtbij gelegen klooster bekijken. We vervolgen onze weg naar de oude vulkaan krater Rupite waar we op zoek gaan naar vogels, Boomkikkers en waterschildpadden. Op de terugweg stoppen we bij het dorpje Illindensi om de dicht bij het dorp gelegen rotsen af te zoeken naar verschillende vogelsoorten.

  Soorten waar we vandaag kans op maken om te zien zijn onder andere:

  Kortteenleeuwerik, Arendbuizerd, Kalenderleeuwerik, Huiszwaluw, Sperwergrasmus, Zwartkopgors, Spaanse mus, Kleine Klapekster, Tapuit, Zwarte ooievaar, Rotsklever, Rotsmus en Duinpieper. Naast vogels maken we daarnaast ook kans op Boomkikkers en Waterschildpadden.

  Dag 7 Vogels kijken bij de Macedonische grens en naar de gieren voerplek

  Vandaag gaan we vogels kijken dichtbij de Macedonische grens en daarna een bezoek brengen aan de voerplek voor de gieren. Wanneer we ´s ochtends met de auto richting Macedonische grens rijden komen we door enkele mooie dorpjes. In deze dorpen zijn veel mensen nog afhankelijk van veehouderij voor hun inkomen. We zien hier hoe er in het ruige heuvelachtige landschap vee wordt gehouden en waar mogelijk zullen we een kort praatje maken met enkele lokale mensen. We maken een korte wandeling in de buurt van de “Komeet rotsen” en bekijken enkele oude boomgaarden en orchideeënveldjes. Op de terugweg zullen we een korte stop maken om het dorpje Simitli te bekijken. Aan het eind van de dag bezoeken we de gieren voerplek bezoeken waar we met enkel geluk Vale gieren van dichtbij zullen kunnen bekijken!

  Soorten waar we vandaag kans op maken om te zien zijn onder andere:

  Groene specht, Balkanvliegenvanger, Kneu, Geelgors, Braamsluiper, Grasmus, Grijskopspecht, Appelvink, Vale gier, Veldleeuwerik, Torenvalk en Paapje.

  Dag 8 Reis naar Sofia

  Afhankelijk van de vroegste vlucht van de deelnemers vertrekken we ’s ochtends naar Sofia. Hier kunt u afgezet worden op elk gewenst punt.

  Reisdetails

  Reisleiding

  De reis wordt geleid door Nederlandse gids Hans Wilpstra. Hans heeft 2,5 jaar in het Zuidwesten van Bulgarije gewoond (o.a. voor zijn studie) en werkt op het moment nog steeds samen met natuurorganisatie Fund for Wild Flora en Fauna. Hij kent de regio erg goed en spreekt zelfs de Bulgaarse taal.

  In zijn vele gesprekken met Hoshi, de lokale vertegenwoordiger van de natuurorganisatie, heeft hij daarnaast veel geleerd over de historie van Zuidwest Bulgarije. Naast afgestudeerd bos en natuurbeheerder en fanatiek vogelaar is Hans ook graag bezig met natuurfotografie. Bijna alle foto´s op deze pagina zijn dan ook van zijn hand. Tijdens deze reis zullen we u zoveel mogelijk natuurschoon proberen te laten zien maar zeker ook proberen de Bulgaarse cultuur en gastvrijheid te laten ervaren.

  Aantal deelnemers

  4-8 personen

  Inbegrepen

  • Verblijf op basis van volpension in een lokaal gasthuis. Vanaf het avondeten op dag 1 tot aan het ontbijt op dag 8.
  • Nederlands/ Engels/Bulgaars sprekende reisleider en chauffeur.

  Niet inbegrepen

  • Persoonlijke uitgaven: Alcohol, souvenirs of andere uitgaven van persoonlijke aard.
  • Overige maaltijden.
  • Verzekeringen
  • Heen en terugreis naar Sofia Airport.

  Accommodatie, ontbijt, lunch en diner

  Gedurende de reis verblijven we in een kleine lokale gasthuizen. Het dineren en het ontbijt zal hier ook vaak plaats vinden. Verder is er de mogelijkheid om ’s ochtends in het gasthuis uw eigen boterham te smeren voor de lunch en uw veldfles te vullen met water, thee of koffie. De lunch zal in het veld plaats vinden. Tijdens de lunch zullen we vaak op de grond of een steen zitten te eten. Daarom is het verstandig een plastic zak of kleed mee te nemen. De reisleiding zorgt voor extra water, fruit en wat lekkers voor bij de lunch.

   

  Fotogalerij

  Praktische informatie

  Belangrijke informatie over Bulgarije

  De munteenheid in Bulgarije is de Bulgaarse leva. 1 leva komt overeen met 0,5112 euro. Geld opnemen kan in de grotere dorpen. Echter betalen met uw bankpas kan alleen in de grotere winkels. Wilt u dus souvenirs kopen of andere producten voor eigen gebruik wordt het aangeraden geld op te nemen in een groter dorp. De reisleider zal u hier ook op attenderen tijdens de reis.

  Als u gebruik maakt van het Bulgaarse wegennet ben u verplicht een vignet te kopen. Dit kan bij elke grensovergang. Verder is het in Bulgarije verplicht om met dimlicht te rijden ook overdag! Als u met de auto reist in Bulgarije wordt daarnaast aangeraden uw rijstijl aan te passen. Neem genoeg afstand, rijd niet te hard en wees voorbereid op onverwachte situaties.

  Als u reist met dure camera´s, verrekijkers of andere duren spullen wordt het aangeraden goed op uw spullen te letten vooral op druk bezochte plaatsen.

  Benodigde bagage

  Voor de reis wordt het volgende de aanbevolen om mee te nemen:

  • Een geldig paspoort.
  • Een kopie van polis van ziektekosten- en evt. reisverzekering.
  • Europese zorgverzekeringskaart (zorgpas voor EU).
  • Eten voor de heenreis.
  • Goede wandelschoenen.
  • Verrekijker en indien mogelijk fototoestel.
  • Rugzak voor overdag.
  • Kleding voor verschillende weersomstandigheden; Regenkleding, luchtige kleding, warme kleding.
  • Zonnebril
  • Hoed of pet.
  • Muggenolie en zonnebrandcrème.
  • Persoonlijke medicijnen en medicijnenpaspoort.

  Mogelijkheden heen en terugreis:

  Met het openbaar vervoer:
  https://www.treinreiswinkel.nl/

  Met het vliegtuig:

  Voor actuele vertrektijden vanaf Eindhoven airport:
  https://wizzair.com/#/

  Voor actuele vertrektijden vanaf Schiphol airport:
  https://www.schipholtickets.nl/bulgarije/vliegtickets-sofia

  Met de auto:

  Bent u van plan om met de auto te komen vindt u hieronder de snelste route van Amsterdam naar Rakitna:
  klik hier