Bekijk ons aanbod

Tarieven 2021


Periode Hele huis, per nacht.
30 sept - 30 april € 120,-
1 mei - 29 sept € 110,-
?
Ben ik nog vrij?

Het huis

Gelegen op vijf minuten rijden van het dorpje Rakitna biedt dit huis midden in de natuur een relaxt onderkomen. Het huis heeft een groot terras met een geweldig uitzicht richting het Pirin gebergte. Het huis heeft in totaal vijf slaapkamer met allemaal hun eigen badkamer en toilet. In totaal staan er negen bedden in het huis: twee tweepersoonsbedden en zeven éénpersoonsbedden. Het huis heeft een zomerkeuken in het bijgebouw maar deze keuken is ook goed in de winter gebruiken. Het huis wordt alleen in zijn geheel verhuurd.

Dit huis is perfect voor de natuurvakantieliefhebber. Damherten grazen in het gebied rond het huis en worden vergezeld door schildpadden, vogels en een diversiteit van andere diersoorten. De idyllische omgeving bied goede mogelijkheden voor wandelen. Lopend over de paden gemaakt door vee heb je de mogelijkheid om optimaal te genieten van de natuur in dit gebied. Het grote terras geeft daarnaast de mogelijkheid om lange nachten te genieten van de helder Bulgaarse hemel.

Omdat het huis aan een ongeveer 800 m lange onverharde weg ligt is het bij slecht weer (veel regen/sneeuw) mogelijk dat het niet te bereiken is met een gewone auto. U zult dan kosteloos met uw baggage opgehaald- en terug gebracht worden vanaf de verharde weg met een 4x4 voertuig.

Natuur

Rondom het huis:

De voet van het Pirin gebergte

Villa Fauna lig net buiten het dorpje Rakitna, aan de voet van het Pirin gebergte, op ongeveer 400 meter boven de Kresna gorge. Dit heuvelachtige overgangsgebied aan de voet van het Pirin gebergte wordt gekenmerkt door half open weides met verspreid staande bomen, veelal eiken. Op sommige plekken zijn vroeger dennenopstanden aangeplant om de (nu verlaten) mijnen bij de dorpjes Brejani en Senekos van hout te kunnen voorzien. Het half open weidelandschap wordt in stand gehouden door de begrazing van vee uit de dorpen in het gebied. De extensieve veehouderij zorgt ervoor dat bloemrijke hooilanden in het gebied in stand worden gehouden. Een goed voorbeeld hiervan zijn de hooilanden naast het pad naar Villa Fauna, hier groeien onder andere de IJle orchis en de Vleeskleurige orchis. Een groot deel van de inwoners in dit gebied voorziet zichzelf van voedsel door middel van een groentuin en het houden van vee. Door de vele afwisseling in het landschap komt er een grote diversiteit aan dieren en plantensoorten voor in het gebied.

Hieronder vindt u een korte opsomming van enkele bijzondere diersoorten die regelmatig vanaf het terras van Villa Fauna worden waargenomen.

Hop, Wielewaal, Cirlgors, Middelste bonte specht, Rouwmees, Vale gier, Slangenarend, Wespendief, Balkansperwer, Bijeneter, Groene specht, Boomleeuwerik, Roodstuitzwaluw, Grauwe klauwier, Roodkopklauwier, Kleine klauwier, Braamsluiper, Nachtegaal, Grauwe gors, Appelvink, Raaf, Griekse landschildpad, Hermans landschildpad, Slanke toornslang, Esculaapslang, Oostelijke smaragdhagedis, Muurhagedis,  Hazelmuis, Damhert, Vos, Wild zwijn.

Vogels van Bulgarije: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_birds_of_Bulgaria
Reptielen van Bulgarije: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_reptiles_of_Bulgaria
Amfibieën van Bulgarije: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_amphibians_of_Bulgaria
Zoogdieren van Bulgarije: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_mammals_of_Bulgaria
Vlinders van Bulgarije: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Lepidoptera_of_Bulgaria

Gierenvoerplek

Onder begeleiding van Bulgaars sprekende lokale werknemers van Fund for Wild Flora and Fauna, een natuurorganisatie die werkt in de regio, is het mogelijk hun gierenvoerplek te bezoeken. De kosten hiervoor bedragen 60lv per autorit. Van dit bedrag gaat het grootste deel naar de natuurorganisatie zodat zij hun werk voort te kunnen zetten. De exacte vertrektijd zal Ecolife, op de door u gekozen dag van de activiteit, in de ochtend met u kort sluiten. Dit wordt gedaan om er zeker van te zijn dat de voerplek niet onnodig meerdere malen bezocht zal worden bijvoorbeeld voor het voeren van de gieren. De gieren voerplek mag niet op eigen gelegenheid bezocht worden.

Pirin Mountains

Het Pirin gebergte ligt in het zuidwesten van Bulgarije, ten zuiden van het Rila gebergte en ten zuidwesten van het Rhodope gebergte. Pirin is een hooggebergte met spitse toppen, de hoogste top is de Vihren op een hoogte van 2914 meter. Bekende plaatsen aan de voet van het gebergte zijn Sadanski en het skigebied Bansko. Een groot gedeelte van Pirin is een nationaal park en een werelderfgoed.

Nationaal Park Pirin heeft een oppervlakte van 40.332 hectare en ligt tussen de rivieren Mesta en Struma. Het laagste punt van het nationale park ligt op een hoogte van 1008 meter, het hoogste punt op 2914 meter. Zestig bergtoppen in het natuurgebied zijn hoger dan 2500 meter, er zijn veel grillige rotspartijen met scherpe uitstekels van hard gesteente maar ook de aardpiramiden van zacht gesteente bij Melnik. De hoogste top in het nationale park en in Pirin is de Vihren met een hoogte van 2914 meter, het is de tweede hoogste berg van Bulgarije. De Vihren is een van de nationale “Top 100 bezienswaardigheden van Bulgarije”. Kenmerkend voor de berg is het witte gesteente en de ruige bergkammen. Er zijn verschillende klimroutes, de bekendste en relatief gemakkelijkste route begint bij de berghut Vihren. In het nationale park Pirin zijn veel goed uitgezette wandelroutes, de routes hebben elk een eigen kleur en variëren in lengte van een uur tot bijna tien uur wandelen. De Rode route is een deel van de Europese E4 wandelroute. In Bansko is een bezoekerscentrum met informatie over de mogelijkheden om te wandelen in de zomer of te skien in de winter.

Op onderstaande site is uitgebreide informatie te vinden.

https://www.ecotoerisme.eu/bulgarije/pirin/

De Kresna gorge

De Kresna-kloof is een steile vallei in het zuidwesten van Bulgarije, met een lengte van ongeveer 18 km. De Struma-rivier, die ontspringt in het Vitosha gebergte, heeft deze kloof gevormd. De kloof is erg rijk aan biodiversiteit. In het zuiden ligt onder andere het reservaat Tisata.

De Kresna-kloof wordt omringd door het Pirin-gebergte en het Maleshevska-gebergte. De kloof heeft een gematigd mediterraan klimaat, omdat het zich tussen de Midden-Europese en mediterrane klimaatzones bevindt. De Struma-rivier snijdt door de kloof en heeft een belangrijke geologische functie. In de buurt van de rivieroever bevinden zich sedimentbodems die overgaan in ondiepe alluviale grond met kastanjebruine aarde aan de zijkant. Het rotsachtige terrein varieert in de hele kloof, met inbegrip van stenige hellingen, grote verticale kliffen en kleine rotsachtige stukken.

De Kresna klooft heeft een diverse fauna en flora door het afwisselende terrein. Er leven ongeveer 31 soorten reptielen, 75 soorten zoogdieren en 232 soorten vogels. De kloof is een beschermd Natura 2000 gebied. De klooft licht op een migratieroute voor verschillende soorten vogels zoals bijvoorbeeld de bedreigde aasgier. ( www.en.wikipedia.org/wiki/Kresna_Gorge )

Rila Mountains

Het Nationaal Park Rila ligt in het zuidwesten van Bulgarije ten zuiden van Sofia en heeft een oppervlakte van 810,46 vierkante kilometer. Het Rila gebergte heeft een oppervlakte van 2629 vierkante kilometer en ligt deels binnen de grenzen van het nationale park. het Rilagebergte vormt de waterscheiding tussen het stroomgebied van de Zwarte Zee en de Egeïsche Zee. Het Rila gebergte sluit aan op de Rhodopen en ligt in het noordwesten van het Rila-Rhodope bergmassief.

Het Nationaal Park Rila is een van de grootste en meest waardevolle beschermde natuurgebieden in Europa. Er zijn 120 gletsjermeren waarvan de bekendste de Zeven Rila Meren zijn, het nationale park heeft dan ook de bijnaam “Zeven Rila Meren Park”. De naam Rila zou afgeleid zijn van het Thracische woord “Roula” met als betekenis “veel water”of “waterrijk gebied”. Nationaal Park Rila ligt in de vier Bulgaarse provincies: Sofia, Kjoestendil, Blagoevgrad en Pazardzjik. Binnen de grenzen van het nationale park Rila liggen vier natuurreservaten, dit zijn: Parangalitza, Skakavitsa, Centraal Rila Reservaat en Ibar. In het nationale park Rila ligt de Maritsa, de langste rivier van de Balkan met een lengte van 480 kilometer en de Iskar, de langste rivier van Bulgarije met een lengte van 368 kilometer. In het gebied ligt ook de hoogste bergtop van Bulgarije, de Musala (Moesala) met een hoogte van 2925 meter, het is tevens de hoogste berg van de Balkan. Er zijn veel monumenten in het gebied waaronder het mooie Rilaklooster.

In het Nationaal Park Rila is het toerisme het meest ontwikkeld, in het park zijn veel wandelpaden en men kan delen van de twee Europese wandelroutes E4 en de E8 wandelen. Andere activiteiten zijn mountainbiken, paardrijden en klimmen. In het gebied liggen een aantal berghutten die vooral dienen als schuilplaats bij slecht weer. In de directe omgeving van het park liggen de wintersportgebieden Borovets en Malyovitsa. Het nationale park heeft een mooie natuur met bijzonder veel soorten planten en dieren, er zijn goed georganiseerde natuurreizen mogelijk of een gecombineerde natuur- en cultuurvakantie.

Op onderstaande site is uitgebreide informatie te vinden https://www.ecotoerisme.eu/bulgarije/rila/

Kerkini meer

Het Kerkini meer is een natuurgebied in het noorden van Griekenland in de regionale eenheid Serres en de regio Centraal-Macedonië bij de grens met Bulgarije. Lake Kerkini is een stuwmeer, een Natura-2000 gebied en een Ramsar wetland. Het stuwmeer ligt tussen Mount Kerkini, Mount Disoro en Mount Mavrovouni (ook wel Krousia genoemd).

Het Kerkini gebergte is in de volle lengte een natuurlijke wal voor het Kerkini Meer en de grenslijn tussen Griekenland en Bulgarije. Ten oosten van het kunstmatige meer ligt de plaats Sidirokastro, in het zuidoosten ligt de plaats Serres, in het zuidwesten de plaats Kilkis en in het westen de plaats Kerkini. Het Kerkinimeer was vroeger een moerasgebied, door het bouwen van een dam in de Strimon rivier in 1932 is het stuwmeer ontstaan. Het doel hiervan was irrigatie van de omliggende landbouwgebieden en het tegengaan van overstromingen. De Strimon ontspringt in het Vitosja gebergte in Bulgarije en heeft een lengte van 408 kilometer, in Bulgarije heet de rivier Stroema.

De fauna en flora in en rondom het Kerkinimeer is zeer uitgebreid. Het meer is nu een vogelgebied van internationaal belang (Ramsar wetland) voor trekvogels maar ook voor niet migrerende vogels. Van de ruim 220 waargenomen vogelsoorten staan er circa 80 op de rode lijst van de IUCN. In het gebied leven duizenden vogels, verschillende soorten kikkers, salamanders, schildpadden, slangen en hagedissen. In het gebied leeft ook de waterbuffel, het is de grootse buffelkolonie van Griekenland.

Op het Kerkini Meer kan men mee met een rondvaarttocht over het grote meer. De oppervlakte van het meer is 10.996 hectare en de maximale diepte van het meer is 35,5 meter. De boot vaart circa een uur, in de maand mei staat het water hoog en bereikt meer plaatsen dan als het water laag staat. In de vogeltrekperiode oktober en november zijn er spectaculaire aantallen vogels maar het hele jaar door zijn er duizenden vogels te zien.

Op onderstaande site is uitgebreide informatie te vinden

https://www.ecotoerisme.eu/griekenland/kerkinimeer/

Bezienswaardigheden

Locatie uitzichtpunten:

Vratitjowits : Uitkijk over de vallei waar o.a. het stadje Simitli in ligt.

Sveti mina : Uitkijk over de Kresna gorge en richting het Pirin gebergte.

Senekos : Uitkijk over de Pirin foothills

Stara Kresna : Uitkijk over de Kresna gorge en richting het Pirin gebergte

Tisowits : Uitkijk over de Kresna gorge

Pad boven Brejani : Uitkijk op Brejani en de vallei.

Kosmische rotsen :

Vlakbij de Macedonische grens dichtbij het gehucht Brestovo liggen een paar grote rotspartijen die er uit zien alsof ze uit de ruimte daar neer zijn gevallen, vandaar dat de lokale mensen het de kosmische rotsen noemen. Het gebied rondom deze rotsen bestaat uit graslanden die worden begraasd door het vee vanuit de omliggende dorpen en gehuchten. De graslanden staan in het voorjaar vol met orchideeën. Vanaf de kosmische rotsen is de grens met Macedonië zichtbaar en is uitzicht richting de Kresna Gorge en het Pirin gebergte adembenemend.

Bocht oude snelweg Kresna gorge : Mooie stopplek in de Kresna kloof

Parkeerplaats met infopaneel Kresna gorge: Ook het begin van de wandeling als je de kleine waterval in de kloof wilt bereiken:

Watervallen:

Waterval vlahi: Mooie waterval vlak bij het dorp met onder andere ook het Grote roofdieren centrum.
Waterval de ketel : Kleine waterval in de Kresna kloof.

Gebieden met hoge soortenrijkdom:

Vertrek plek voor boottochten over Kerkini meer(Griekenland):

https://www.google.nl/maps/place/%CE%A0%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B7%CE%B3%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B5%CF%82+%CE%95%CE%BA%CE%B4%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%AD%CF%82+%CE%BC%CE%B5+%CE%B2%CE%AC%CF%81%CE%BA%CE%B1+%CF%83%CF%84%CE%B7+%CE%BB%CF%8D%CE%BC%CE%BD%CE%B7/@41.2079335,23.095774,124m/data=!3m1!1e3!4m5!3m4!1s0x14a993d7e9b6b749:0x1431ed61849533ef!8m2!3d41.207869!4d23.0955483

Uitzichtpunt over Kerkini meer(Griekenland):

https://www.google.nl/maps/place/41%C2%B015'22.5%22N+23%C2%B008'25.4%22E/@41.256256,23.1381883,653m/data=!3m2!1e3!4b1!4m6!3m5!1s0x0:0x0!7e2!8m2!3d41.2562565!4d23.1403768

Inlaat rivier Kerkini meer(Griekenland) :

https://www.google.nl/maps/place/triangle+Megalochori/@41.2498694,23.2107828,240m/data=!3m1!1e3!4m5!3m4!1s0x14a9856a5a91b8d9:0x7a184cc2ac84f644!8m2!3d41.2505067!4d23.2120353

Orchideeën weide Rakitna

https://www.google.nl/maps/place/41%C2%B050'53.6%22N+23%C2%B010'48.8%22E/@41.848222,23.1791527,312m/data=!3m2!1e3!4b1!4m6!3m5!1s0x0:0x0!7e2!8m2!3d41.8482222!4d23.1802078

Gierenrots Kresna gorge: Deze rots wordt gebruikt door de vale gieren in de regio om te broeden.

https://www.google.nl/maps/place/41%C2%B048'48.3%22N+23%C2%B009'34.8%22E/@41.813404,23.1589112,225m/data=!3m2!1e3!4b1!4m6!3m5!1s0x0:0x0!7e2!8m2!3d41.8134043!4d23.1596724

Berggebieden.

Pirin

Beginpunt gemarkeerde route Senekos- Pirin peak:

https://www.google.nl/maps/place/41%C2%B049'50.3%22N+23%C2%B014'05.5%22E/@41.83064,23.2340775,234m/data=!3m2!1e3!4b1!4m6!3m5!1s0x0:0x0!7e2!8m2!3d41.8306396!4d23.2348679

Vihren hut: Rondom de hut kun je in de alpine zone lopen zonder al te veel te hoeven klimmen. Hier starten ook verschillende wandelroutes naar o.a. vihren peak 2913m.

https://www.google.nl/maps/place/Vihren+Chalet/@41.7595224,23.409896,795m/data=!3m1!1e3!4m8!1m2!2m1!1svihren+hut!3m4!1s0x0:0x29a473977a9b1be3!8m2!3d41.7566509!4d23.4167053

Lift vanaf hut Gotse Delchev naar Bezbog hut en Bezbog meer. (let op er is ook een plaats in de regio genaamd Gotse Delchev!)

https://www.google.nl/maps/place/%D1%85%D0%B8%D0%B6%D0%B0+%D0%93%D0%BE%D1%86%D0%B5+%D0%94%D0%B5%D0%BB%D1%87%D0%B5%D0%B2/@41.7595844,23.5393832,2870m/data=!3m1!1e3!4m12!1m6!3m5!1s0x14abb1ab36c1b231:0x66a06f0b106db95a!2sBezbog+Hut!8m2!3d41.7344944!4d23.5247203!3m4!1s0x0:0x1ded01191d1af404!8m2!3d41.759216!4d23.5470378

Bezbog hut: Makkelijk te bereiken hut met een prachtig uitzicht op het bergmeer Bezbog en verschillende wandelroutes starten vanaf dit punt.

https://www.google.nl/maps/place/Bezbog+Hut/@41.7344944,23.5225316,648m/data=!3m2!1e3!4b1!4m5!3m4!1s0x14abb1ab36c1b231:0x66a06f0b106db95a!8m2!3d41.7344944!4d23.5247203

Voor meer info over wandelroutes of bezienswaardigheden in Pirin kijkt u hier:

http://pirinmap.com/index.php/en/#List

http://www.pirin.bg/wp-content/uploads/2017/08/map.pdf

Rila

Lift naar de Zeven Rila meren:

https://www.google.nl/maps/place/lift+to+Rila+Lakes/@42.2391816,23.3069443,5329m/data=!3m1!1e3!4m13!1m7!3m6!1s0x14aae16dd4f403f3:0x2fcca3080880018f!2sSeven+Rila+Lakes!3b1!8m2!3d42.202778!4d23.32!3m4!1s0x14aae0f3beb9cddd:0xf27481908c641f75!8m2!3d42.2398609!4d23.3269787

Meer Belmeken: (te bereiken met de auto)

https://www.google.nl/maps/place/yaz.+Belmeken/@42.1619021,23.7793796,5150m/data=!3m2!1e3!4b1!4m13!1m7!3m6!1s0x14aae16dd4f403f3:0x2fcca3080880018f!2sSeven+Rila+Lakes!3b1!8m2!3d42.202778!4d23.32!3m4!1s0x14ab4027acc2f523:0x12ffe303f5ccc396!8m2!3d42.1610917!4d23.8019562

Lift naar hut Yastrebets: Een hut van waar u gemakkelijk peak musala kunt bereiken, de hoogste peak van de Balkan met 2952m.

https://www.google.nl/maps/place/Lift+Yastrebets+(Borosport+Ad)/@42.2059107,23.5772066,845m/data=!3m1!1e3!4m5!3m4!1s0x14ab3c9b2ee56973:0x9cb11230b1d06a67!8m2!3d42.2663895!4d23.6031014

Voor meer info over wandelroutes of bezienswaardigheden in Rila kijkt u hier:

http://parks.bg/parks/rila/map-rila/

 

Informatie centra:

Centrum voor grote roofdieren:

Voor meer informatie: http://balkani.org/en/about/centres/

Open op aanvraag: tel. +359 2 963 14 70 Balkani

Locatie maps: https://www.google.nl/maps/place/41%C2%B044'26.8%22N+23%C2%B013'53.9%22E/@41.7407843,23.2308958,226m/data=!3m2!1e3!4b1!4m6!3m5!1s0x0:0x0!7e2!8m2!3d41.740783!4d23.231629

Pirin national park centre Bansko

Openingstijden:

Winter (November - April) elke dag - van 9.00 tot 17.00 lunchpauze van 12.30 tot 13.00
Zomer (Mei - Oktober) elke dag van 9.00 tot 17.30  lunchpauze van 12.30 tot 13.00

Locatie maps:
https://www.google.nl/maps/place/%22Pirin%22+Str.+176,+2770+%D0%BA%D0%B2.+%D0%93%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D1%82%D0%BE,+Bansko,+Bulgarije/@41.823609,23.4753427,404m/data=!3m2!1e3!4b1!4m5!3m4!1s0x14abae9d6b0e227d:0x50c6b4b29ba9e34c!8m2!3d41.823609!4d23.4766991

 

Pirin national park centre Sandanski

Open op aanvraag: tel. 0884/484 846 - Valentin Stamenov, Chief Inspector of Kamenitsa Park Department at Pirin National Park Directorate.

Locatie maps:
https://www.google.nl/maps/place/Visitor+Information+Center+-+National+Park+%22Pirin%22/@41.5753452,23.2837851,151m/data=!3m1!1e3!4m8!1m2!2m1!1z0J_QuNGA0LjQvSAg0LjQvdGE0L7RgNC80LDRhtC40L7QvdC10L0g0YbQtdC90YLRitGAINCz0YAuINCh0LDQvdC00LDQvdGB0LrQuA!3m4!1s0x0:0xf5353462297ea569!8m2!3d41.5754248!4d23.2840526

Cultureel: (kapelletjes, kerken, klooster en museums)

Kapelletjes:

Sveti mina:

Een klein kapelletje in de buurt van het dorpje Mechkull vernoemt naar de heilige Mina. Dit kapelletje ligt aan de rand van de Kresna kloof en het uitzicht is er prachtig. Elk jaar 11 november wordt hier een offeringsfeest gevierd. Er worden dan enkele lammeren ritueel geslacht, er wordt eten voor iedereen bereid en er wordt feest gevierd met onder andere muziek en dans. 

Locatie Maps: https://www.google.nl/maps/place/Chapel+of+St.+Mina/@41.8279149,23.1723676,966m/data=!3m1!1e3!4m12!1m6!3m5!1s0x14aa45403bdc4c43:0xff160484367dc8c1!2sChapel+of+St.+Mina!8m2!3d41.8270142!4d23.1699461!3m4!1s0x14aa45403bdc4c43:0xff160484367dc8c1!8m2!3d41.8270142!4d23.1699461

Sveti marena

Een klein kapelletje in de buurt van het dorpje Rakitna vernoemt naar de heilige Marena. Vanaf dit kapelletje kijk je uit over het dorp Brejani.

Locatie Maps: https://www.google.nl/maps/place/41%C2%B051'01.4%22N+23%C2%B012'28.2%22E/@41.8503803,23.2071413,217m/data=!3m2!1e3!4b1!4m6!3m5!1s0x0:0x0!7e2!8m2!3d41.8503786!4d23.207844

Sveti Illia

Een klein kapelletje in de buurt van het dorpje Rakitna vernoemt naar de heilige Illia. Vanaf dit kapelletje kijk je uit over het dorpje Rakitna, loop je nog iets verder omhoog dan kun je uitkijken over het dal waar onder andere het stadje Simitli in ligt.

Locatie Maps: https://www.google.nl/maps/place/Chapel+of+St.+Illia/@41.8509586,23.1796569,876m/data=!3m1!1e3!4m5!3m4!1s0x14aa5ab1007faf39:0x104a7df6a4119a40!8m2!3d41.8504513!4d23.1769037

Pokrov Bogorodichen Chapel

Locatie maps: https://www.google.nl/maps/place/41%C2%B051'55.8%22N+23%C2%B009'36.8%22E/@41.865487,23.1596492,173m/data=!3m2!1e3!4b1!4m6!3m5!1s0x0:0x0!7e2!8m2!3d41.8654864!4d23.1602112

Kerken

Kerk St. Demetrios Brejani

Voor meer info: http://visit.guide-bulgaria.com/a/1328/church_st._demetrios_of_solun.htm

Locatie Maps: https://www.google.nl/maps/place/%D0%A6%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B2%D0%B0+%D0%91%D1%80%D0%B5%D0%B6%D0%B0%D0%BD%D0%B8/@41.8640128,23.1871685,2141m/data=!3m1!1e3!4m5!3m4!1s0x14aa5a9ebdd5c3ed:0x480e3f32d26d1312!8m2!3d41.8640119!4d23.1871685

Kerk St. The Archangel Michael Krupnik

Voor meer info: http://visit.guide-bulgaria.com/a/1105/church_st._archangel_michial.htm

Locatie Maps: https://www.google.nl/maps/place/%D0%A6%D1%8A%D1%80%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%A1%D0%B2.+%D0%90%D1%80%D1%85%D0%B0%D0%BD%D0%B3%D0%B5%D0%BB+%D0%9C%D0%B8%D1%85%D0%B0%D0%B8%D0%BB/@41.8470885,23.1147495,1542m/data=!3m1!1e3!4m5!3m4!1s0x14aa44c83e8305b3:0xce4edae4c22bb731!8m2!3d41.8472345!4d23.1214625

Kerk “St. Petka Bulgarska” Rupite

Deze kerk vernoemd naar heilige petka en is gebouwd rond 1992 in opdracht van de bekende waarzegster Baba Vanga.  

Voor meer informatie http://visit.guide-bulgaria.com/a/865/chapel_st.petka_bulgarska.htm

Locatie google maps:

https://www.google.nl/maps/place/Saint+Petka/@41.4588446,23.2637172,235m/data=!3m1!1e3!4m5!3m4!1s0x14aa2928afb3cac3:0x52b01d595024fe85!8m2!3d41.4590034!4d23.2642686

Kerk Poleto:

https://www.google.nl/maps/place/%D0%A6%D1%8A%D1%80%D0%BA%D0%B2%D0%B0+%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%BE/@41.8553141,23.1427359,1352m/data=!3m1!1e3!4m5!3m4!1s0x14aa5b2811f998a5:0xca826b7762375bc!8m2!3d41.8595234!4d23.1430569

Klooster

Klooster van St. Archangel Michael.

Het klooster van de heilge Archangel Michael bevind zich ten oosten van het stadje Simitli vlakbij het gehucht Dokatichevo. Er wordt aangenomen dat het is gebouwd in het jaar 1149 hiermee is het een van de oudste kloosters van zuidwest- Bulgarije.

Voor meer informatie: http://visit.guidebulgaria.com/a/973/brestovo_monastery_st._arhangel_mihail.htm

Locatie google maps:

https://www.google.nl/maps/place/Monastery+%22St.+Archangel+Michael/@41.8835058,23.0550792,234m/data=!3m1!1e3!4m5!3m4!1s0x14aa5cdc0974a695:0xbf5dc682d0ddf6fa!8m2!3d41.8835058!4d23.0558389

Rozen klooster

Het klooster werd gebouwd in de 12e eeuw op de fundamenten van een vroeger klooster. Op wonderbaarlijke wijze krabbelde het vele malen weer overeind na berovingen en branden.

Voor meer informatie:
http://www.vakantiearena.nl/bulgarije/het-rozhen-klooster-klooster-rhozenski

Locatie google maps:

https://www.google.nl/maps/place/Rozhen+Monastery/@41.5277179,23.4279938,2291m/data=!3m1!1e3!4m5!3m4!1s0x14abccf92dc582df:0x595bff79f2d85b1f!8m2!3d41.5304953!4d23.4265423

Rila klooster

Het Rilaklooster ligt op een hoogte van 1147 meter in het Rilagebergte in Bulgarije. Het Rila klooster is een Unesco werelderfgoed monument. Het is het grootse en meest bekende klooster van Bulgarije.

Voor meer informatie:
https://www.unesco.nl/erfgoed/rila-klooster#zoom=3&lat=42.1167&lon=23.4&layers=BT

Locatie Maps: https://www.google.nl/maps/place/Rilaklooster/@42.1361727,23.3440487,1517m/data=!3m1!1e3!4m5!3m4!1s0x14aae2bf1d3ad519:0xe08b0af1b5c27722!8m2!3d42.1333838!4d23.3401215

 

Overig

Kruis Rakitna

Groot kruis boven op de heuvel aan de rand van de Kresna gorge. Elk jaar op 3 maart wordt de bevrijding van Bulgarije gevierd in het dorp door de heuvel te beklimmen.

Locatie Maps: https://www.google.nl/maps/place/41%C2%B050'52.5%22N+23%C2%B010'00.9%22E/@41.8479094,23.166155,234m/data=!3m2!1e3!4b1!4m6!3m5!1s0x0:0x0!7e2!8m2!3d41.8479079!4d23.1669133

Wijnmuseum Melnik
https://www.google.nl/maps/place/Wine+Museum/@41.5244858,23.3941314,445m/data=!3m1!1e3!4m13!1m7!3m6!1s0x14abcd256fe9ef09:0xa00a014cd0d85f0!2s2820+Melnik,+Bulgarije!3b1!8m2!3d41.5246053!4d23.3915096!3m4!1s0x14abcd301a2a1ccd:0x141f299597462ea2!8m2!3d41.5236992!4d23.3950478

 

Historisch museum Blagoevgrad

https://www.viamichelin.nl/web/Toeristische-Attractie/Blagoevgrad-2700-History_Museum-a51w61hz

Historie en geloof

Voor de gehele historie van Bulgarije kijkt u op: http://undp.bg/

Overig

Park bachinovo, Blagoevgrad.

Locatie maps:
https://www.google.nl/maps/place/Park+%22Bachinovo%22/@42.0309834,23.1101418,3956m/data=!3m1!1e3!4m5!3m4!1s0x14aaf6671d61ae6f:0x5c9dafb06ad3a952!8m2!3d42.0343091!4d23.1272131

Park Sandanski

Locatie maps:
https://www.google.nl/maps/place/Park+%22St.Vrach%22/@41.5669369,23.2866714,3154m/data=!3m1!1e3!4m5!3m4!1s0x14aa3163d11e9ce5:0xf6cce77591238e73!8m2!3d41.5701434!4d23.2835644

 

Oshtava mineraalbad:

https://www.google.nl/maps/place/mineral+Bath/@41.7866781,23.2006339,475m/data=!3m1!1e3!4m12!1m6!3m5!1s0x14abb1ab36c1b231:0x66a06f0b106db95a!2sBezbog+Hut!8m2!3d41.7344944!4d23.5247203!3m4!1s0x14aa4f667e5badfb:0x4ec8d9b5628fe0f2!8m2!3d41.7863751!4d23.2008894

Rupite mineraal plassen:

https://www.google.nl/maps/place/%D0%9C%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8+%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8+%D0%A0%D1%83%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B5/@41.457654,23.2597061,707m/data=!3m1!1e3!4m12!1m6!3m5!1s0x14abb1ab36c1b231:0x66a06f0b106db95a!2sBezbog+Hut!8m2!3d41.7344944!4d23.5247203!3m4!1s0x14aa2ec7947e1f23:0x28c3ebce4f538973!8m2!3d41.4580094!4d23.2621309

Voor meer informatie over bezienswaardigheden in Zuidwest Bulgarije kijkt u hier: http://visit.guide-bulgaria.com/SW

 

Activiteiten

Binnenkort hier een overzicht van diverse activiteiten.

Steden & dorpen

Dorpen:

Rakitna

Een klein dorp in de overgangsregio tussen de Kresna Gorge en het Pirin gebergte. Vroeger was het dorp een van de grootste in de regio tot dat de lokale burgemeester besloot dat het dorp niet meer uit mocht breiden. De reden hiervoor was dat de regio rondom het dorp geheel in gebruik was voor land- en tuinbouw en de uitbreiding van het dorp zou betekenen de ruimte voor land en tuinbouw af zou nemen. Veel jonge mensen zijn verhuist naar het naast gelegen dorp Brejani wat daardoor erg is uitgebreid.

Brejani

Het dorp Brejani lig net als Rakitna in de overgangsregio tussen de Kresna Gorge en het Pirin gebergte. Het dorp had vroeger twee grote mijnen; één bovengronds en één die alleen te bereiken viel doormiddel van een 200 meter diepe schacht. Deze mijnen trokken mensen vanuit heel de regio naar het dorp. De ondergrondse mijn werkte dag en nacht. De kolen werden per kabelbaan vervoert naar Simitli van waar het met de trein getransporteerd werd naar andere delen van het land. Mensen uit de regio van Blagoevgrad tot aan Sandanski werkten hier in de mijnen. Een deel van de arbeiders woonde in de arbeidersflats die nog steeds aanwezig zijn, het overige deel werd per bussen vervoert van- en naar het werk. Brejani was jarenlang het grootste dorp uit de gemeente Simitli tot dat de mijn gesloten werd en de werkgelegenheid afnam.

Mechkul

Het dorp Mechkull(berenkuil) is ook gelegen in het overgangsregio tussen de Kresna Gorge en het Pirin gebergte en is vernoemt naar de beren die hier in het voor- en najaar sporadisch waargenomen worden in het dorp. De beren trekken dan vanuit het Pirin gebergte naar de dorpen aan de voet van het gebergte op zoek naar voedsel om aan te sterken na-/of voor hun winterslaap. Het dorpje ligt aan een klein riviertje die ontspringt in het Pirin gebergte genaamd Mechkulska reka.

Senokos

Het dorp Senokos ligt aan de voet van het Pirin gebergte en betekend direct vertaald: ‘’ hooien”. Hier kan laat in het jaar nog gehooid worden doordat het dorp iets hoger ligt dan de eerder genoemde dorpen en daardoor het gras er langer groen blijft. Het dorp ligt aan de rand van het bos dat grenst aan het Pirin nationaal park in de volksmond “Shirinata(de breedte) ” genoemd. Vanuit het dorp begint een gemarkeerde route naar Pirin piek, de dichtstbijzijnde bergtop van +/- 2500m hoog.

Oshtava

Het dorp Oshtava ligt net als Senekos aan de voet van het Pirin gebergte op ongeveer 1000 meter boven de zeespiegel. Het dorp is bekend van de mineraalbronnen die er ontspringen. De watertemperatuur van één van de bronnen(de minst bekende) kan oplopen tot wel 65 ° C deze bron wordt dus ook niet gebruikt om in te baden. De andere “koele” bron is duidelijk aangegeven vanaf de asfalt weg tussen Oshtava en Stara Kresna en is open voor bezoekers. Het water uit de bron is opgevangen in betonnen baden waar je tegen een kleine vergoeding gebruik van mag maken. Bij deze bronnen is ondertussen ook een klein hotelletje gebouwd. Mensen met huidproblemen komen vanuit de hele regio om hier te genezen.

Stara kresna

Het dorp Stara Kresna ligt aan de rand van de Kresna gorge. Het stadje Kresna wat verder op in het dal ligt lag eerder hier gesitueerd Stara Kresna betekend direct vertaald: “oud Kresna”. Bij het dorp staan drie grote windmolens die vanaf erg ver zichtbaar zijn. Rondom het dorp liggen verschillende opslag meren voor water die gevuld worden uit het Pirin gebergte omdat er anders niet voldoende water is om te leven in dit dorp. Ditzelfde geld onder andere ook voor Rakitna en Mechkull.

Vlahi

Het dorp Vlahi ligt aan de voet van het Pirin gebergte en is de geboorteplaats van Yane Sandanski, een regionale held die een belangrijke rol speelde in de bevrijding van Bulgarije. Het ligt tussen de rivieren Vlahinska en Kosovska, op 10 km afstand van de stad Kresna. In het verleden is het dorp een grote nederzetting geweest - een cultureel centrum. De veeteelt, de tabaksproductie, wijnproductie en handel waren ontwikkeld. Tegenwoordig is het dorp Vlahi bijna verlaten – er wonen nog slechts 12 mensen permanent. Het enige wat het dorp nog levendighoud is het werk van de natuurorganisatie Balkani. Zij werken naast het beschermen van onder andere beren en wolven aan het in stand houden van traditionele dierenrassen zoals karakachan paarden, -schapen en –honden maar ook Kalofer geiten. De organisatie heeft grote aantallen schapen en geiten die tijdens het grazen in de bergen met de herder beschermd worden door roedels karakachan honden. Deze honden zijn getraind om predatoren te verschrikken en te verjagen. Hun kudde’s hebben dan ook, in tegenstelling tot andere boeren in de regio, geen last van predatoren.

Nog geen reviews gevonden. Wees de eerste om een review te schrijven. Deel je ervaring met anderen